The Quiz

Maybe you sense that your man is in the midst of this change. Perhaps you don’t. But then again, do you really know and understand your man and the ways he is different from you? To help make the process of change more comfortable, you need to appreciate and empathize with what he is going through. You must also begin to analyze how you may be contributing to his stress. The following quiz will help you take a more honest and forthright look at your knowledge of the differences between men and women, and it will help you to recognize the inner cultural programming that affects both of your expectations. In addition, it will shed light on how both of your behaviors individually influence and color this confusing, sometimes tumultuous, but potentially fulfilling time of transformation.
 

PART ONE:

 
How well do you know and understand men? How different are they from us? The following short quiz will help you determine your depth of knowledge about some all-important male and female traits—traits that could impact your relationship and your ability to communicate as you navigate through manopause. Your score on this quiz will show you just how much you know about men, and their changes at midlife. After all, knowledge is power.
 
 

QUESTIONS

 

1. A man who has sex at least twice a week can boost his infection-fighting cells by:
 
a. 45 percent
b. 30 percent
c. 20 percent
d. 0 percent
 
 

2. Who has more neurons in their brain?
 
a. Men
b. Women
c. They are equal
 
 

3. Generally, as a man ages, the semen he ejaculates:
 
a. Decreases by up to half
b. Decreases slightly
c. Becomes thicker
d. Increases slightly
 
 

4. Studies show women recognize signs of sadness in a face 90 percent of the time, whereas men recognize them:
 
a. 40 percent of the time
b. 60 percent of the time
c. 75 percent of the time
 
 

5. On average, a man begins losing testosterone at the age of:
 
a. 60
b. 45
c. 30
d. 18
 
 

6. When faced with something dangerous and life-threatening:
 
a. A woman’s brain activates faster than a man’s
b. A man’s brain activates faster than a woman’s
c. Both brains activate at approximately the same rate
 
 

7. Whose brain can better analyze a dangerous situation before acting on it?
 
a. Women’s
b. Men’s
c. They do it equally well
 
 

8. Which sex has a better built-in lie detector?
 
a. Men
b. Women
c. They both recognize a good lie when they see one
 
 

9. Men’s testosterone levels fluctuate:
 
a. Hourly
b. Daily
c. Seasonally
d. Both a and b
e. All of the above
 
 

10. More often over the age of 50, it is:
 
a. The woman who asks for a divorce
b. The man who asks for a divorce
c. Equal between men and women to demand a divorce
 
 

11. Can a placebo be as effective as Viagra for a midlife man?
 
a. Yes
b. No
 
 

12. If our ultimate fear is death:
 
a. Both sexes fear it to the same degree
b. Women generally fear it more than men do
c. Men generally fear it more than women do
 
 

13. Whose brain has a better “camera” to record details of experiences?
 
a. Men’s
b. Women’s
c. Recollection of detail is not gender-specific
 
 

14. When men and women communicate:
 
a. Women use twice the words that men use
b. Women use 20 percent more words than men use
c. Women use half the words that men use
 
 

15. Baby boomers, on average, believe that middle age ends at:
 
a. 55
b. 67
c. 79
 
 

16. A common sign of a man’s innate testosterone level is:
 
a. The number of children he fathers
b. The job he chooses
c. The number of wives he has by the age of 50
 
 

17. Researchers believe that during midlife, at one time or another, depression affects:
 
a. Up to 60 percent of men
b. Up to 50 percent of men
c. Up to 40 percent of men
d. Up to 20 percent of men
 
 

18. Studies indicate that a man’s age:
 
a. Has no effect on the health and brainpower of the
children he fathers
b. Can influence the IQs of the children he fathers
 
 

19. As a man ages:
 
a. His brain reacts to rewards more fully than before
b. His brain reacts to rewards less fully than before
c. There is no particular change in the way his brain reacts to rewards
 
 

20. It is possible to predict genetically whether a man is likely to be faithful to you.
 
a. True
b. False
 
 

21. The percentage of men who have their first child over the age of 35 is:
 
a. 15 percent
b. 20 percent
c. 30 percent
 
 

22. In the last decade, the number of women receiving college degrees has:
 
a. Drawn to within 10 percent of men
b. Drawn equal to men
c. Exceeded men
 
 

23. Regular sex can:
 
a. Raise a man’s pain threshold
b. Cut down on his sick days
c. Help lift a depression
d. Both a and c
e. All of the above
 
 

24. According to the 2010 Census, the highest American divorce rate is:
 
a. In couples from 20 to 30
b. In couples from 30 to 45
c. In couples from 45 to 64
d. In couples over 64
 
 

25. At midlife, the performance of a man’s penis can be a predictor of future heart attacks.
 
a. True
b. False
 
 

ANSWERS

 
Give yourself one point for each correct answer.
1. (b)
2. (c)
3. (a)
4. (a)
5. (c)
6. (b)
7. (a)
8. (b)
9. (e)
10. (a)
 
“How did you do? If you want to know the rest of the answers, you can find them in the book!”

  • Featured Press

    Huff Post - An interview with Kathy and Lisa in an article called "Male Menopause: New Book Argues Midlife Transition Is Just As Hard On Men." Interview with Kathy and Lisa READ MORE

    Life's Goes Strong - Karen Springen's "Male Menopause and Your FamilyREAD MORE

    More Magazine - October issue, and website READ MORE

    Oh So Savvy Mom -Guest Post: “Manopause” Yes, it happens to men, too. READ MORE

© The Manopause Man. 2012. All Rights Reserved.

Created by SmartAuthorSites.com...Websites for Authors